Uitslag cholesterol

Je kan je via dit forum aan de anderen voorstellen en discusieren over hart en vaatziekten.
Plaats reactie
Harry
Ervaren met het forum
Berichten: 39
Lid geworden op: ma okt 17, 2005 9:49 pm
Locatie: Tricht
Contacteer:

Uitslag cholesterol

Bericht door Harry » zo okt 22, 2006 8:51 pm

Hallo Corrij,
ALhoewel ik nu een jaar lang vitamine C en E inneem is toch de uitslag cholesterol niet bepaald om over te juichen.
cholesterol totaal 8.4
HDL-waarde 1.9
LDL-waarde 6.0
trigl.waarde 2.1
kreatine 91

De huisarts wil mij meteen statines voorschrijven, maar dat zal ik nooit doen. Het gebruiken van statines houdt vlgs PW in, dat je beter geen anti-oxidanten (C,E) kunt innemen.
Ik denk, dat het beste is om met curcuma te beginnen (3 x 600 mg per dag). Ook overweeg ik om direct ook te beginnen met policosanol, maar dat is vlgs PW voor de categorie patienten, die al statines gebruiken. Ik twijfel nu wat wijsheid is.

Wat is jou advies?

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 3948
Lid geworden op: do mei 19, 2005 10:46 pm
Contacteer:

Bericht door Corrij (therapeut) » ma okt 23, 2006 10:04 am

Hallo Harry,

Mag ik vragen hoeveel vitamine C en E je neemt?
Verder is het heel belangrijk dat je beweegt en dan liefst drie kwartier per dag,wandelen en of fietsen,dit doet het cholesterol dalen.
Ook het eten van genoeg vezels is heel belangrijk,hier blijft het cholesterol als het ware aan vast plakken en verlaat zo op een natuurlijke manier het lichaam,

Benefits of Fiber
High intake of soluble fiber is a very effective way of lowering serum cholesterol. Most people, however, find that high amounts of fiber produce gastrointestinal upset, and therefore do not consistently take enough fiber to lower cholesterol levels.

In populations with reported higher incidence of elevated cholesterol, fiber may be of benefit as found in a 1998 study conducted in Mexico City.

Psyllium and oat bran have been shown to lower plasma LDL cholesterol levels in different populations. Hypercholesterolemia is prevalent in the Northern part of Mexico and might be associated to dietary habits and sedentary lifestyle. These results indicate that psyllium and oat bran are efficacious in lowering plasma LDL cholesterol in both normal and hypercholesterolemic individuals from this population (Journal of the American College of Nutrition, Dec. 1998, 17(6):601-8).

Another study contradicts this as follows:

Various soluble fibers reduce total and LDL cholesterol by similar amounts. The effect is small within the practical range of intake. For example, 3 grams soluble fiber from oats (3 servings of oatmeal, 28 grams each) can decrease total and LDL cholesterol by approximately 0.13 mmol/L. Increasing soluble fiber can make only a small contribution to dietary therapy to lower cholesterol (Am. J. Clin. Nutr., (United States), Jan. 1999, 69(1):30-42).

Caution: DO NOT take psyllium if you are presently taking the prescription drugs digitalis or nitrofurantoin.

Chitosan is a fiber composed of chitin, which is a component of the shell of shellfish. Scientists in Norway have processed chitin to provide a magnetic binding affinity for fat and cholesterol in the digestive tract. Chitosan can absorb as much as seven to eight times its weight of fat and bile in the digestive tract. The fat and cholesterol are then excreted through the bowel, thereby improving bowel function and reducing cholesterol levels in the body.

Als je ouder bent dan 50 moet je Chroom GTF erbij nemen,en ondanks het feit dat je geen statines neemt zou ik de huisarts om een recept vragen voor Niaspan(B7).

Met deze maatregelen zou ik over een week of zes nogeens laten prikken en dan kunnen we altijd nog wat extra`s toevoegen,

groetjes,Corrij
Those who do not have enough time for good health,
will not have good health for enough time.

Harry
Ervaren met het forum
Berichten: 39
Lid geworden op: ma okt 17, 2005 9:49 pm
Locatie: Tricht
Contacteer:

Bericht door Harry » ma okt 23, 2006 8:37 pm

Dag Connij,

Per dag gebruik ik 3 tot 5 gram vitamine C. Meestal 2 gram C-calciumascorbaat en 2 gram C-magnesiumascorbaat en dan 1 gram ascorbinezuur.
Per dag gebruik ik 800 IE viamine E. Verder gebruik ik 200 mcg chroom per dag, Q10 (30 mg) om de andere dag magnesium 200 mg per dag; selenium/zink 100mcg/30mg; tarwekiemen, vitamine A 800 IE om de andere dag.per dag en B100 en multivitamine. (Nova Vitea)
Sinds kort gebruik ik per dag 8 gram vezels.
Curcuma ga ik 1600 mg per dag gebruiken, waarvan 2/3 gedeelte in de avond omdat de lever vooral 's-nachts actief is. Klopt?
Policosanol niet gebruiken?
Het is me ook opgevallen dat als ik hoofdpijn heb ik dat steeds 's-nachts krijgt. Ik vermoed sterk, dat de lever (cholesterol) met mijn hoofdpijn te maken heeft. Ik overweeg het arachidonzuur zoveel mogelijk te verminderen, omdat ik gelezen heb dat deze stof hoofdpijn kan opwekken.
groetjes,
Harry

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 3948
Lid geworden op: do mei 19, 2005 10:46 pm
Contacteer:

Bericht door Corrij (therapeut) » ma okt 23, 2006 9:08 pm

Hoi Harry,

De lever is inderdaad het actiefst tussen 1 en 3 uur,hij levert dan zijn maximale energie.
Ik denk niet dat je hoofdpijn daarmee te maken heeft,als je lever niet goed functioneert dan is het waarschijnlijker dat je last van jeuk krijgt rond dat tijdstip.

Een te hoog cholesterol geeft jarenlang helemaal geen klachten,dus jouw hoofdpijn heeft een andere oorzaak vermoed ik.

Je gebruikt eigenlijk al best veel,ik zou dan ook niet meer dan 1 supplement toevoegen omdat je straks geen idee meer hebt wat wel en wat niet werkt.

Hoe zit het met beweging?
En eet je weleens vis?Je triglyceriden zit op het randje,hier zou je eigenlijk visolie voor moeten nemen of nog beter iedere dag wat vette vis eten.

groetjes,Corrij
Those who do not have enough time for good health,
will not have good health for enough time.

Harry
Ervaren met het forum
Berichten: 39
Lid geworden op: ma okt 17, 2005 9:49 pm
Locatie: Tricht
Contacteer:

Bericht door Harry » vr feb 09, 2007 1:54 pm

[Dag Corrij,

Vandaag heb ik de uitslag binnengekregen van de huisarts aangaande mijn cholesterol. De totaalwaarde is nu opgelopen tot 9. Het HDL is 1,8 en het LDL is 6,3. De CRP-waarde is 5. De laatste maanden gebruik ik curcuma 3x600 mg per dag, polycosanol 2 x 10 mg per dag, niacine (met flush) 1 x 500 mg per dag, 2 x per week vette vis en dagelijks 1 uur wandelen. Ook gebruik ik nu taurine 1000mg per dag.
Het schijnt allemaal niet te helpen. De totale waarde is sinds de metingen vorig jaar alleen maar opgelopen van 8 naar 8,5 en nu 9.
De huisarts heeft me er speciaal over opgebeld en dringend geadviseerd dat het zo niet langer kan. Hij wil mij Crestor voorschrijven. Mijn reactie naar hem was dat de CRP-waarde aangeeft dat er geen ontstekingen in mijn lijf zijn en dat de cholesterol geen beschadigingen veroorzaakt.
Ik vraag me wel af wat ik nu moet gaan doen???

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 3948
Lid geworden op: do mei 19, 2005 10:46 pm
Contacteer:

Bericht door Corrij (therapeut) » vr feb 09, 2007 10:21 pm

Hoi Harry,

Heb jij last van overgewicht?
Of een hoge bloeddruk?
Of stress gevoelig?

Volg je een bepaald dieet?
Hieronder wat punten waar je op zou kunnen letten,

Transvetten schrappen
Het zijn met name de transvetzuren die cholesterolverhogend werken. Die moeten dus radicaal geschrapt worden uit het voedingspatroon. Transvetzuren zitten in:
bak-, braad- en frituurvet (met uitzondering van ossewit en kokosvet)
koffiewitmaker (creamer - met uizondering van kokoscreamer)
koekjes en gebak
in of met hete olie bereide producten
gefrituurde producten (met uitzondering van in ossewit of kokosvet gebakken zaken)
alle kant en klare producten waarin geharde plantaardige olie is verwerkt
pizza's, zoutjes, chips etc.
Verhouding verzadigd:onverzadigd bijstellen
Verder komt het meer aan op de verhouding verzadigde: (meervoudig) onverzadigde vetzuren dan op het domweg schrappen van verzadigde vetten. Ideaal is de verhouding verzadigd:onverzadigd = 4:1. Ons voedingspatroon kent in de regel een verhouding van 20:1. Hier vallen dus nog wel wat puntjes te scoren. Volken die de verhouding 4:1 benaderen kennen nauwelijks hart en vaatziekten. Ook bijzonder is dat deze volken in de regel veel vis en/of olijfolie eten en nauwelijks transvetzuren. Dat geeft toch te denken.
Verzadigde vetzuren hebben, als ze in een ongunstige verhouding voorkomen, de eigenschap vaten dicht te slibben en de elasticiteit van celwanden te verlagen. Let wel: het gaat om de verhouding! Verzadigde vetzuren zitten in:

vlees en vleesproducten
kaas, roomboter, slagroom
kokosnoot, kokosolie en kokosvet
chocolade
ossewit
Onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV) werken positief in op de elasticiteit van de vaten, ruimen verzadigde vetten op (voorkomen dus het dichtslibben) en zijn gemakkelijker verteerbaar dan verzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren en MOV zitten in:

pindakaas
sesampasta
vette vissoorten en visolie capsules
plantaardige olie (met uitzondering van kokosolie)
noten
zonnebloempitten
Andere invloeden

Cholesterol verhogende factoren:

Stress, geestelijke inspanning
Roken, alcohol, koffie
Transvetten (zie boven)
Geraffineerde koolhydraten (suiker, witmeel, snelle hap)
Kant en klare producten (pakjes, zakjes, potjes, pizza's snack's)
Magnetron (de doorstraling verandert de structuren)
De pil

Cholesterol verlagende factoren:

Vette vissoorten (aal, haring, sardientjes, makreel)
Oliezuur (in olijfolie)
Laurinezuur (vooral in kokosolie en kokosvet en in mindere mate in roomboter)
Groente en fruit (de vezels die erin zitten, dus sap werkt niet)
Tarwekiemen en andere spruitgroente (taugé, alfalfa)
Lecithine (in sojabonen, tarwekiemen, eidooier)
Knoflook, uien
Aubergines, wortels
Vitamine B, C en E
Cacao (neem chocolade met 70% of meer cacao - melk is de cholesterolverhogende factor)

Aanvullende adviezen

Matig het zoutgebruik
Gebruik meer kalium (vijgen, olijven, dadels, tarwe)
Drink dagelijks één á twee glazen rode wijn (niet meer)
Gebruik roomboter (bevat laurinezuur) in plaats van (dieet) margarine of halvarine (bevat transvetzuren)
Bak in milde olijfolie
Gebruik verder veel, heel veel olijfolie (in de salade, door de stamppot, door de soep etc)
Eet veel, heel veel groente en fruit
Eet slechts 1x per dag iets met tarwe (brood of pasta) en vul de 'lege ruimte' op met salades of fruit
Eet minimaal 3x per week vette vis, garnalen, kreeft, oesters of mosselen.
Kokosolie (of vet) heeft een antimicrobiële werking, is werkzaam tegen kanker en hart en vaatziekten. Het belangrijkste bestanddeel (50%) van kokosvet is laurinezuur. Dit wordt succesvol ingezet bij bacteriële en schimmelinfecties, dysbioses (darmflora verstoringen), overgewicht (kokosolie bevat een erg lage glycemische index, bovendien verzadigd het eerder en wordt het niet als vet opgeslagen door het lichaam - in tegenstelling tot gewone suikers). Op het eiland Tokelau in de Stille Oceaan haalt men 60% van de energiebehoefte uit kokosolie. Het cholesterolniveau is, volgens Nederlandse normen ideaal en hart en vaatziekten komen er nauwelijks voor. Reden te over dus om meer kokosolie te gebruiken in de keuken.

Ondersteuning
De lever speelt een grote rol in de cholesterolhuishouding. In de lever wordt cholesterol opgebouwd, in voorraad gehouden, afgebroken en aan het bloed doorgegeven. Lever ondersteunende maatregelen kunnen zijn:
Alcohol, nicotine en drugsgebruik staken.
1 keer per week een (groente) sapdag inlassen.
's Ochtends 1 grapefruit eten.
Een leverpakking aanleggen; warme kruik, handdoek erover, op de leverstreek, 1 uur laten liggen.
Lever thee of tinctuur gebruiken bijvoorbeeld paardebloem, mariadistel, artisjok of cichorei.
Een inwendige klei kuur volgen, voor ontgifting en ondersteuning van de lever.

groetjes,Corrij
Those who do not have enough time for good health,
will not have good health for enough time.

jean-jacques
Verslaafd aan het forum
Berichten: 121
Lid geworden op: ma jan 30, 2006 5:17 pm
Locatie: diest-belgië
Contacteer:

Bericht door jean-jacques » za feb 10, 2007 9:32 pm

Hoog cholesterolgehalte: ver­oorzaakt geen hartproblemen, maar beschermt daartegen
Het idee dat een hoog cholesterolgehalte tot hartstilstand of hartproblemen leidt, is misschien een van de grootste mythen van de moderne geneeskunde, zo suggereert een nieuw onderzoek. In werkelijkheid kan een hoog cholesterolgehalte sommige men­sen namelijk juist tegen een fatale hartaan­val beschermen. Sterker nog, het wijdver­breide gebruik van statinen om het choles­terolgehalte te verlagen heeft misschien weinig of geen zin, zo blijkt uit ditzelfde onderzoek.
Deze conclusies worden bevestigd door een afzonderlijke studie die kritiek heeft op het feit dat hartspecialisten tegenwoordig de nieuwe cholesterol met lipoproteïnen met een lage soortelijke massa (LPL-lipo-proteïnen) aanbevelen. Volgens onderzoe­kers is de tendens om de soortelijke massa terug te brengen tot slechts 70 mg/dl (l ,8 mmol/1) - de laagste waarde die ooit wordt aanbevolen voor patiënten in de hoogste risicogroepen - mogelijk niet meer dan het najagen van een hersenspinsel en zouden de patiënten er beter aan doen hun manier van leven te veranderen. Het blijkt dat patiënten die veel C-reactief eiwit hebben (dat geproduceerd wordt tij­dens een acute ontsteking, zoals bij reumatoïde artritis of lupus), daardoor beschermd worden als zij tevens een hoog cholesterol­gehalte hebben. Degenen die weinig cho­lesterol hadden, hadden bijna twee keer zoveel kans om aan een hartstilstand te overlijden.
Deze ontdekking zet vraagtekens bij het gebruik van statinen, een van de meest voorgeschreven categorieën geneesmidde­len ter wereld, omdat die misschien gevaar opleveren voor veel mensen die door hun hoge cholesterolgehalte beschermd wor­den. Het paradoxale is dat alleen die men­sen baat hebben bij statinen die al een laag cholesterolgehalte hebben. Dr. Andrew Clark van de Universiteit van Huil. die lid van het onderzoeksteam was, zegt hierover: 'In tegenstelling tot wat wij misschien zouden denken, is een hoog cho­lesterolgehalte mogelijk juist goed voor ons.' In plaats van ons op de cholesterol te concentreren moeten wij patiënten met een verhoogd risico juist adviseren om gezon­der te eten en meer te bewegen.
(Word Congress of Cardiology, Barcelona, 2-6 september 2006)
( Ann Intern Med, 2 oktober 2006, online versie)
bron: MD nr. 2 2007

Harry
Ervaren met het forum
Berichten: 39
Lid geworden op: ma okt 17, 2005 9:49 pm
Locatie: Tricht
Contacteer:

Bericht door Harry » wo feb 14, 2007 12:05 am

[quote="Corrij (therapeut)"]Hoi Harry,

Heb jij last van overgewicht?
Of een hoge bloeddruk?
Of stress gevoelig?

Ik weeg 72 kg
Bloeddruk is 121 bovendruk en 79 onderdruk
Enigszins stressgevoelig

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 3948
Lid geworden op: do mei 19, 2005 10:46 pm
Contacteer:

Bericht door Corrij (therapeut) » zo feb 18, 2007 4:52 pm

Harry schreef:[Dag Corrij,

Vandaag heb ik de uitslag binnengekregen van de huisarts aangaande mijn cholesterol. De totaalwaarde is nu opgelopen tot 9. Het HDL is 1,8 en het LDL is 6,3. De CRP-waarde is 5.
Harry,

De CRP waarde die je hier noemt is dat 5 mg/l of anders?

groetjes,Corrij
Those who do not have enough time for good health,
will not have good health for enough time.

Harry
Ervaren met het forum
Berichten: 39
Lid geworden op: ma okt 17, 2005 9:49 pm
Locatie: Tricht
Contacteer:

Bericht door Harry » ma feb 19, 2007 12:39 am

De uitslag van het bloedonderzoek geeft een waarde aan van <5 met als norm 10. Verder staan er geen gegevens op.

Plaats reactie