door de mediche molen

Je kan je via dit forum aan de anderen voorstellen en discusieren over hart en vaatziekten.
Plaats reactie
peterbus
Nieuw in dit forum
Berichten: 2
Lid geworden op: ma nov 21, 2011 10:24 pm

door de mediche molen

Bericht door peterbus » ma nov 21, 2011 10:52 pm

Ben een buschauffeur van 37. En heb de laatste tijd te maken met niet goed voelen, geen vut hebben. bij 1 trap op lopen al in ademnood zijn, zweten, flink aangekomen. Ik slik al 12 jaar maagzuurremmers. Maar sinds 2 jaar worden de klachten erger. Eerst een maagonderzoek gehad, uitslag was goed. Hartfilmpje huisarts was goed. Maar diverse klachten, hartkloppingen, zweten, opgeblazen gevoel, hoofdpijn, duizelingen bleven. Door naar de internist. Oververmoeid was zijn oordeel, spanning. Maar voor de zekerheid hartfilmpje, long en hart foto, buikecho, niets te zien. Toen ik op een nacht badend in het zweet wakker werd had ik een hele hoge hartslag. Heb me ouders gebeld, dokterswacht is gekomen. Maar niets gevonden. Zo zijn we ook een paar keer in de nacht naar de dokterswacht in het ziekenhuis geweest. 1 keer kreeg ik hele zware pijnstillers waar ik nog zieker van werd, wat iemand met maagklachten zeker niet mocht hebben. Weer naar de internist. En na het verhaal dat ik er bijna heen was gevallen wilde hij toch alles uitsluiten. Fietstest, hartecho, hartfimpje, etc gemaakt. Was allemaal goed, zei de cardioloog. Had wel een bloeddruk van 140/110 en cholestorol van 7.4. Terug naar de internist. Die gooide het ineens op een spastische darm. Dus, van de internist naar de Maag-Darm-Leverspecialist. Jaa, een spastische darm.... Heb bekkenfysio gehad. Maar dat hielp me niets.
Vandaag weer naar de verpleegkundig specialist geweest. Doorgaan met de vezelpoerders...

Heb vanavond weer een rondje om het dorp gelopen. Ben je een uur onderweg. Halverwege kreeg ik weer het gevoel of ik dronken was. Merk nu wel dat ik na inspanning me niet goed kan concentreren. Wat ik in me werk ook wel heb. Wat dus lastig is. Heb de laatste tijd veel hoofdpijn, vooral me linker arm en been doen zeer. Veel maagzuur. en ben ontzettend aangekomen, het laatste jaar. Hou veel vocht vast. Vooral in me benen. Als ik de sokken uitdoe, staat het patroon van de sokken in me benen..... Als ik last heb, neem ik 40 mg Omeprazol en 6 tot 8 pijnstillers per dag, dan is het uit te houden!

Kunt u me helpen?

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 3948
Lid geworden op: do mei 19, 2005 10:46 pm
Contacteer:

Bericht door Corrij (therapeut) » di nov 22, 2011 12:03 pm

Hallo Peter,

Feitelijk ben je te jong voor deze klachten.
Oedeem kan verschillende oorzaken hebben. Als de bloedvaten in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan zich vocht ophopen in voeten, enkels en onderbenen. Ook een verminderde pompfunctie van het hart, of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.


Eerste tekenen
De eerste tekenen van oedeem zijn vaak simpel te herkennen: je hebt dikke enkels en voeten. Meestal merk je het immers wel als je voeten uit je schoenen puilen. Het verschil tussen opgezette voeten en oedeem is eenvoudig zelf te testen. Druk je vinger stevig in de huid en haal deze na een tijdje weg. Als je een putje in je been ziet, is er sprake van vocht vasthouden.

Ook kan er vocht rond de longen blijven staan. Uiteraard kun je dit niet zien. Meestal merk je het aan benauwdheid of omdat je sneller moe bent. Ook kortademigheid, vooral bij inspanning of bij plat liggen ('s nachts), kan een teken zijn van oedeem in de longen. Als je daar last van hebt en ook in een paar dagen meer dan één of twee kilogram aankomt, kan het zijn dat je oedeem hebt.

Daarnaast is het mogelijk dat je oedeem krijgt in de lymfebanen; dit is vaak aangeboren of een gevolg van een ongeval of operatie.

Er is één gouden regel bij vocht vasthouden: wees zuinig met zout. Zo houd je minder vocht vast en daalt je bloeddruk. Zorg ook voor genoeg beweging. Bewegen stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in je benen, waardoor het vocht kan verminderen. Een wisseldouche - warm en koud water afwisselen - na afloop van een middagje sporten versterkt dit proces.

Bij oedeem worden vaak zogenaamde plasmiddelen voorgeschreven. Door deze medicijnen scheiden de nieren meer zout uit. Het vocht wordt als het ware meegetrokken en via de urine afgevoerd. Hierdoor wordt het oedeem minder en verdwijnen dikke enkels en voeten.


Hoe hoog is jouw bloeddruk nu?

De klachten, die zich bij een spastische darm voordoen, zijn:
Buikpijn en buikkrampen
Een opgeblazen gevoel
Winderigheid
Diarree. Dit komt voor wanneer de darmen te snel werken, en er niet genoeg tijd is om het vocht uit de ontlasting te halen.
Verstopping. Dit komt juist voor wanneer de darmen te langzaam werken. In dit geval wordt er te veel vocht uit de ontlasting gehaald. Verstopping en diarree kunnen zich afwisselen.

Herken je hier iets in?

Je schrijft dat je al 12 jaar maagzuurremmers neemt? Je was dus 25 jaar toen je hier mee begon?

Medicijnen die de productie van maagzuur tegengaan, verhogen de kans op een longontsteking. Dit blijkt uit een analyse van gegevens van meer dan 360 duizend patiënten uit 150 huisartsenpraktijken. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud en het Erasmus MC gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (26-10-2004)
Maagzuurremmers helpen tegen maagklachten zoals maagpijn, brandend maagzuur, oprispingen, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Ze worden ook voorgeschreven als remedie tegen de bijwerkingen van andere geneesmiddelen, onder andere pijnstillers. Zoals de naam al zegt remmen ze de productie van maagzuur, waardoor de klachten afnemen. Er zijn twee soorten: de vrij verkrijgbare H2-receptor antagonisten, bijvoorbeeld cimetidine en ranitidine, en de protonpompremmers zoals omeprazol. Protonpompremmers zijn alleen op voorschrift verkrijgbaar. Zij hebben een sterkere werking dan H2-receptor antagonisten.
Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van maagzuurremmers de kans op een longontsteking verhoogt. Mensen die maagzuurremmers gebruiken, zijn geen doorsnee van de landelijke bevolking; ze hebben vaak ook andere gezondheidsklachten. Daarom hebben de onderzoekers uit het databestand de mensen die maagzuurremmers gebruiken, vergeleken met mensen die in het verleden wel eens een maagzuurremmer gebruikt hebben en wat betreft leeftijd en andere gezondheidsaspecten overeenkomen. Het onderzoek toont aan dat iemand die een protonpompremmer gebruikt, bijna twee (1,9) keer zo veel kans heeft op een longontsteking als een vergelijkbaar persoon, die dat geneesmiddel niet meer gebruikt. Voor de andere maagzuurremmers, de H2-receptor antagonisten, is dat 1,6 keer. Ongeveer 25 van de duizend gebruikers van een maagzuurremmer ontwikkelen een longontsteking. Laheij: ‘Onze conclusie is dan ook, dat het gebruik van maagzuurremmers bepaald niet zonder risico’s is. Longontsteking is met antibiotica over het algemeen goed te behandelen, maar het kan ook ernstiger verlopen, zeker bij patiënten met andere gezondheidsklachten.’
Maagzuur voorkomt bacteriegroei, omdat de meeste bacteriën zich niet thuis voelen in een zure omgeving. Bij het gebruik van maagzuurremmers neemt de bacteriegroei in de maag sterk toe. Mogelijk werken bacteriën uit de maag zich omhoog en komen ze via de slokdarm en de mond in de longen terecht, waar ze een longontsteking veroorzaken.

Ben je weleens onderzocht op de helicobacter pylori-bacterie?

groetjes,
Corrij
Those who do not have enough time for good health,
will not have good health for enough time.

peterbus
Nieuw in dit forum
Berichten: 2
Lid geworden op: ma nov 21, 2011 10:24 pm

door de mediche molen

Bericht door peterbus » di nov 22, 2011 1:31 pm

Hallo Corrij,

Mijn bloeddruk is nu 140/90. Ben 1.83 lang en ben inmiddels bijna 100 kilo. Ik mocht van de bloeddruktabletten af, ook de poeders mocht ik laten staan.

Ik heb wel eens last van me buik, maar dat is niet het ergste. Ik heb vaak last van me linker zijde. Schouder, arm, been. Vorige week weer op een nacht een uur rechtop in me bed gezeten, veel boeren. En dan zakt het ook wel weer af. En veel hoofdpijn de laatste tijd. Maar volgens de doktoren komt dat van stress, doordat ik me te veel zorgen maak om me spastische darm. Als ik een aanval heb (zo noem ik dat maar) dan ben ik vaak koud, temperatuur is dan vaak 35.2, terwijl het normaal 36.8 is.

Mijn opa is overleden aan maagkanker, mijn vader heeft een maagzweer gehad, een zus van me vader heeft een scheurtje in het middenrif. Maagklachten zitten wel in de familie. Ik heb wel een maagonderzoek gehad, maar er is geen maagslijm weggenomen.

Op dit moment heb ik pijn, net onder me linker sleutelbeen, zit ook wel eens op me linker borst. De internist zei dat dit een onsteking kon zijn van de aanhechting weefsel op het bot.

Ik wil heeeeeel graag een keer GOED worden negekeken. Maar de Verpleegkundig Specialist van de MDL arts wil mij niet verder onderzoeken omdat volgens haar het vast staat dat ik een spastische darm heb. Ik wil graag een second opinen in een ander ziekenhuis dan het MCL in Leeuwarden. Hoe regel ik dat? Want ik loop nu al zo lang van hot naar her, zonder dat er verbetering in komt.

Ieder geval bedankt dat u me helpt.

Groeten van Peter

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 3948
Lid geworden op: do mei 19, 2005 10:46 pm
Contacteer:

Bericht door Corrij (therapeut) » di nov 22, 2011 2:02 pm

Hallo Peter,

Als je aan de diagnose van deze arts twijfelt, kun je een second opinion aanvragen bij b.v. je huisarts of je zorgverzekering.
Het lijkt mij verstandig om te doen.

Een verpleegkundige heeft hier toch niets over te zeggen?

groetjes,
Corrij
Those who do not have enough time for good health,
will not have good health for enough time.

Plaats reactie