Voorstellen en mijn verhaal

Je kan je via dit forum aan de anderen voorstellen en discusieren over hart en vaatziekten.
Plaats reactie
Ria K.
Nieuw in dit forum
Berichten: 3
Lid geworden op: ma okt 26, 2009 9:47 pm
Locatie: Beek en Donk

Voorstellen en mijn verhaal

Bericht door Ria K. » di okt 27, 2009 11:20 pm

Hallo,

Ik ben Ria, 42 jaar.
In mijn familie komen hart en vaatziekten veel voor. Mijn vader is op 61 jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Acht jaar eerder had hij al een hartinfarct gehad. Mijn zus heeft op 29 jarige leeftijd trombose in de hersenen gehad.
Ik heb 2 zussen en 4 broers, en bijna allemaal hebben we te kampen met een te hoge bloeddruk, zoals ook mijn moeder.
Ook mijn verhaal begint met een te hoge bloeddruk. Sinds een jaar of 2 krijg ik daar nu medicijnen voor: Metropolol en chloorthiazide.
Sinds ruim een half jaar heb ik bij elke inspanning een vermoeid gevoel in mijn linker arm. Vaak voelden ook mijn pink en ringvinger dan dof aan. Dit eens bij de huisarts voorgelegd, en volgens haar wezen de klachten naar carpaal tunnelsyndroom in een hoger gelegen gebied dan de pols, waar dit probleem zich meestal bevind.
Nu wil het geval dat mijn man een week of 7 geleden bij de huisarts was met wat algemene klachten. Zijn bloeddruk bleek wat aan de hoge kant, dus moest hij een week lang thuis zijn bloeddruk in de gaten houden (in overleg met de huisarts heb ik een jaar of 2 geleden zelf een bloeddrukmeter aangeschaft) Toen hij met dit verhaal thuis kwam gaf ik hem het advies dan eerst eens een nieuw apparaat te kopen omdat het huidige apparaat niet meer werkte. Echter, eigenwijs als mijn man is, moest hij dat toch even proberen. En tot mijn verbazing werkt het apparaat wel. Dus ik ook weer eens mijn bloeddruk meten, maar helaas, het apparaat kon geen bloeddruk meten..... Dus maar weer naar de huisarts, zou er toch iets anders aan de hand zijn.... De huisarts aan beide armen bloeddruk gemeten, en ja hoor, een groot verschil tussen rechts en links. Ook kon ze links geen polsslag voelen, zowel in mijn armen als in mijn hals niet.
Zij heeft me toen doorgestuurd naar de vaatchirurg, met daarbij een bloedonderzoek (vaatpakket) en thoraxfoto's. Het ziekenhuis gebeld om een afspraak te maken en zij vonden ook een ECG en een PVR test noodzakelijk. Deze onderzoeken hebben op 9 oktober plaats gevonden en afgelopen maandag (26 oktober) moest ik naar de vaatchirurg.
Dit bezoek is heel erg tegengevallen, de uitslagen van de onderzoeken zijn niet ter sprake gekomen. Zij heeft even mijn aderen in mijn arm bevoeld, bevestigd dat de polsslag niet te voelen was en gemeld dat er wel een verstopping of vernauwing zou zitten. Er moet een onderzoek plaats vinden om de plaats te bepalen, en daar kon in het mee doen. Toen ik vroeg wat dat onderzoek inhield kreeg ik te horen dat het een CT scan met contrast vloeistof was en dat dit niet zo veel voorstelde. Echter als ik op internet kijk gaat het hier toch om minimaal een dagopname..... Toen mijn man vroeg wat de oorzaak kon zijn dacht ze aan aderverkalking. Echter zonder uitleg wat dit nu precies is. De houding van de arts is me overvallen waardoor ik niet alert genoeg gereageerd heb. Gelukkig is er internet en daar heb ik veel info kunnen vinden over aderverkalking en het aanstaande onderzoek. Daardoor ook dit forum tegen gekomen.
Toch wil ik morgen proberen contact te zoeken met de vaatchirurg om voorafgaand aan het onderzoek toch nog antwoord te krijgen op de vele vragen die ik toch nog heb.
Ik ben heel benieuwd of iemand ervaring heeft met deze klachten in de arm. Ik kan bijna alleen maar info vinen over de zgn etalagebenen en maar weinig over de armen.

Groetjes Ria

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 3948
Lid geworden op: do mei 19, 2005 10:46 pm
Contacteer:

Bericht door Corrij (therapeut) » wo okt 28, 2009 11:23 am

Hallo Ria,

Even iets over de verschillen in bloeddruk.
Volgens de klassieke hemodynamische theorieën is de druk in het arteriële vaatstelsel overal gelijk. Dit betekent dat de bloeddruk, op een bepaald moment in de tijd, hetzelfde moet zijn in beide armen. Hieruit volgt dat het vinden van een bloeddrukverschil tussen beide armen duidt op een pathologisch proces, bijvoorbeeld atherosclerotische afwijkingen in de A. subclavia of de A. brachialis. En juist hierom wordt aanbevolen om de bloeddruk aan beide armen te meten en om in het geval van een gevonden verschil de hoogste van de twee waarden te beschouwen als de werkelijke bloeddruk.

Zowel op grond van nieuwe inzichten in de hemodynamiek als op basis van theoretische overwegingen kan men evenwel ernstige bezwaren aanvoeren tegen deze aanbeveling. Vooral door het werk van Safar en London 2 weten wij nu dat in het bijzonder de systolische bloeddruk in het perifere vaatstelsel iets hoger kan zijn dan bijvoorbeeld in de aorta. Dit heeft te maken met het gegeven dat de polsgolf zich met een bepaalde snelheid voortplant van centraal naar perifeer en dan op het niveau van de microcirculatie als het ware teruggekaatst wordt. Wanneer de zich antegraad voortplantende polsgolf nu botst met een teruggekaatste golf, zal er een summatie van beide golven optreden op een wijze die vergelijkbaar is met het ontstaan van knopen en buiken in de klassieke golftheorie. Hoe sneller een polsgolf zich weet voort te planten, hoe groter de kans dat de heen- en teruggaande golf botsen en er in de perifere vaten een hogere systolische druk kan ontstaan.

De polsgolfsnelheid wordt in belangrijke mate bepaald door de stijfheid van het arteriële vaatstelsel. Men kan nu gemakkelijk inzien dat er een subtiel verschil in bloeddruk kan ontstaan tussen de linker en de rechter arm als er – en dat is niet onwaarschijnlijk – asymmetrie tussen de beide armen bestaat met betrekking tot de mate van arteriële vaatstijfheid of het vóórkomen van atherosclerotische afwijkingen. Hoewel men bloeddrukverschillen tussen beide armen op elke leeftijd kan waarnemen, worden grote verschillen iets vaker bij ouderen gevonden, hetgeen steun geeft aan de veronderstelling dat vaatwandeigenschappen hierbij een rol spelen.

Medicijnen die je op het moment van een meting gebruikt kunnen ook invloed hebben op een verschil tussen links en rechts, omdat sommige antihypertensiva wel een effect op de vaatwandeigenschappen hebben en andere niet.

Is er gecontroleerd op diabetes? Mensen met diabetes hebben vaak last van artierele problemen.

En het dichtslibben van aderen kan ook het verschil betekenen in bloeddruk rechts of links.

De CT-scan is een onderzoek van zo`n 30 minuten en meestal mag je snel daarna naar huis, het is dus geen dagopname.
De duur van een CT-scan kan variëren van 15 tot 30 minuten. Hoe lang het onderzoek precies duurt, hangt af van het lichaamsdeel dat gescand moet worden en het aantal scans dat wordt gemaakt.

groetjes,
Corrij
Those who do not have enough time for good health,
will not have good health for enough time.

Ria K.
Nieuw in dit forum
Berichten: 3
Lid geworden op: ma okt 26, 2009 9:47 pm
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Ria K. » wo okt 28, 2009 12:42 pm

Hoi Corrij,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
Wat betreft het onderzoek; na alles gelezen te hebben ben ik er vanuit gegaan dat het een angiografie zou worden, en overal lees ik dat dit een dagopname is. Vandaar mijn veronderstelling...
Ik heb nog geen contact met de vaatchirurg kunnen krijgen, maar als ik meer van uitslagen weet laat ik het hier nog wel weten.

Wat betreft de diabetes, heeft de huisarts wel naar de verschillende syptomen hiervan gevraagd, en die had ik allemaal niet. Dit is verder niet expliciet onderzocht.

Op het moment dat we erachter kwamen dat er verschil in bloeddruk in beide armen zat slikte ik nog metropolol, maar deze is toen gelijk gestopt. Dit omdat de huisarts aangaf dat dit medicijn in kleine mate ook een lichte vaatverkramping kan veroorzaken, en zij voor het bezoek aan de vaatchirurg wilde uitsluiten dat dit voor de vaatchirurg een punt kon zijn om verder onderzoek uit te stellen en eerst over te gaan op andere medicijnen. Mijn "hoge" bloeddruk is lange tijd een grensgeval geweest, met een onderdruk tussen de 90 en de 95. Normaal geen reden om gelijk medicijnen te geven, maar eerst je levenswijze aan te passen. Echter omdat het langdurig op de grens bleef, en er familiaire aanleg is, uiteindelijk toch besloten om medicijnen te gaan slikken. Weliswaar een hle lage dosis. Nu ik geen metropolol meer slik en alleen nog de chloorthiazide blijft mijn bloeddruk extra goed onder controle.
De problemen in mijn arm zijn echter blijven bestaan, ook na het stoppen met de metropolol.

Groetjes Ria

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 3948
Lid geworden op: do mei 19, 2005 10:46 pm
Contacteer:

Bericht door Corrij (therapeut) » wo okt 28, 2009 3:40 pm

Hallo Ria,

Metropolol is een beta-blokker en deze verwijden juist de bloedvaten.
Metoprolol is ook tegen hoge bloeddruk, het is een zgn 'Beta receptor blokker' en je kunt het als een werkpaard onder de bloeddrukverlagers beschouwen. Het verlaagd de hartslag en maakt het hart daardoor regelmatiger. Het wordt ook gegeven bij hartfalen Bij hartfalen (decompensatio cordis) is de pompkracht van het hart verzwakt. Het bloed wordt niet meer goed rondgepompt. Je bent dan sneller moe, en kan last krijgen van vocht in de benen of achter de longen. Je bent dan ook sneller benauwd.
Er zijn een aantal bijwerkingen zoals droge mond, droge ogen, duizeligheid, maagklachten.

Ben je in het bezit van recente bloeduitslagen? En dan met name,

Homocysteine
CRP
HBA1c
LDL
HDL
Triglyceriden

Hoe hoog is je bloeddruk nu?

groetjes,
Corrij
Those who do not have enough time for good health,
will not have good health for enough time.

Ria K.
Nieuw in dit forum
Berichten: 3
Lid geworden op: ma okt 26, 2009 9:47 pm
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Ria K. » do nov 05, 2009 10:20 am

Hallo Corrij,

Heb ondertussen contact gehad met de specialist. Het blijkt dat mijn cholesterol binnen de toegestane waardes lag, maar dat de ratio niet goed was. Verder waren alle uitslagen goed.
Ik heb bij de huisarts een verwijzing gehaald voor de dietiste om in ieder geval met de voeding aan de slag te gaan. Ben nu anderhalve week gestopt met roken en sinds deze week weer voor het eerst gaan sporten.
De waardes die ik heb zijn:
Glucose nuchter 5.7 mmol/l
Serumcholesterol 5.9 mmol/l
HDL cholesterol 0.9 mmol/l
LDL cholesterol 4.3 mmol/l
Triglyceriden 1.5 mmol/l
chol/HDL ratio 7.0

Groetjes Ria

Corrij (therapeut)
Verslaafd aan het forum
Berichten: 3948
Lid geworden op: do mei 19, 2005 10:46 pm
Contacteer:

Bericht door Corrij (therapeut) » vr nov 06, 2009 7:30 pm

Hallo Ria,

De uitslagen zijn niet schokkend.
Hier op het forum hebben we ook hele goede voedingstherapeuten hoor :D
Ben een beetje bang dat de ideën van de dietiste lijnrecht tegenover die van ons staan.
Mocht je vragen hebben dan hoor ik dat graag,

groetjes,
Corrij
Those who do not have enough time for good health,
will not have good health for enough time.

Plaats reactie