Hoi Marian,
Zorg dat je een goed verhaal hebt als je naar de huisarts gaat, laat hem desnoods dat stuk over testosteron lezen.
Homocysteïne schijnt duur te zijn om te prikken, je moet nuchter zijn en de uitslag laat even op zich wachten, maar hierop prikken kunnen ze allemaal hoor, het is meer een kwestie van willen.
Homocysteïne is een zwavelhoudend aminozuur dat in het bloed zit. De stof hebben we nodig voor de huishouding van eiwitten in ons lichaam. Iedereen heeft deze stof. Een te veel aan homocysteïne kan echter schadelijk zijn. Deze waarden kan het best liggen onder de 6,3.
Een (erfelijk) hoog cholesterol en hyperhomocysteïnemie zijn belangrijke risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten, maar het zijn niet de enige. Meer risicofactoren tellen niet gewoon bij elkaar op, maar versterken elkaar. Twee risicofactoren tellen niet dubbel, maar vier of zelfs zes keer zo zwaar. Andersom geldt hetzelfde: het wegnemen van één risicofactor telt voor meer. Je moet dus zoveel mogelijk risico's vermijden of verminderen. Sommige factoren kun je niet beïnvloeden.
Triglyceriden=Hoge triglyceride waarden staan in de lijst met risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen. Triglycerides in de bloedbaan veroorzaken epitheel activatie en dit op z'n beurt staat aan de basis van arteriosclerose.
Triglycerides zijn vetzuurverbindingen. In feite zijn het suiker-vet verbindingen. Ze komen normaal voor in de bloedbaan. Triglycerides gebruikt het lichaam om vet te kunnen vervoeren (net zoals lipo-proteïnen, dit zijn vet-eiwit verbindingen). De aanmaak loopt echter uit de hand als het lichaam ze moet gebruiken om grote hoeveelheden suiker weg te werken. Het hoge suiker aanbod zou anders de bloedsuikerspiegel te veel verhogen. De aanmaak van extra triglycerides is dus een noodmaatregel. Triglycerides worden opgeslagen in het viscerale vet (vet wat zich om de organen en op de buikwand bevind). Opgeslagen triglyceriden zijn lastig transportabel en vormen op den duur écht een probleem.
Een manier om van (te veel) triglycerides af te komen is olijfolie, veel olijfolie.
De triglyceridenwaarden moet liggen tussen de 0,6 en 2,2.
De waarden die ik eerder vroeg staan op ieder labformulier.
Ken je dit artikel van Willy?
http://aderverkalking-atherosclerose.pi ... rose.3.php
Kom je er niet aan uit bij de huisarts kun je altijd nog een consult nemen bij een orthomoleculair arts, die deze waarden wel laat prikken.
Waarom eten jullie zo vetarm?
Je hebt vet nodig.
Een gezond lichaam zonder overgewicht bestaat voor een derde uit vet. Dit vet is niet alleen nodig voor energie, maar wordt ook gebruikt als bouwstof voor het lichaam. Onze hersenen bestaan voor het grootste deel uit vet, evenals alle celmembranen. Elke cel telt vele membranen, die de verschillende delen van een cel en de complete cel omringen. Deze membranen bestaan voor ongeveer 50% uit verzadigd vet en voor ongeveer 50% uit enkelvoudig onverzadigd vet.
Als het lichaam onvoldoende verzadigd vet binnen krijgt, wat tegenwoordig steeds vaker voorkomt bij de huidige anti verzadigd vet houding, zal het lichaam proberen deze vetten zelf aan te maken door koolhydraten om te zetten in vet. Naarmate we verhoudingsgewijs meer koolhydraten binnen krijgen, zetten de lever en het vetweefsel de overtollige koolhydraten om in meer vet. Het is dus niet zo dat verzadigde vetconsumptie beperking automatisch leid tot vermindering van overgewicht. Sterker nog vele verzadigde vetzuurketens kunnen niet opgeslagen worden als vetweefsels en zorgen er bovendien voor, evenals voedingsvezels, dat de vertering van het voedsel trager verloopt, waardoor meer voedingsstoffen kunnen worden opgenomen en het honger gevoel wegblijft door een stabielere bloedsuiker.
Bij mensen met diabetes wordt altijd gezegd dat het beter is om niet te veel vet te eten, aangezien deze mensen moeite hebben met de vertering van vet. Bij rauw voedsel komt dit verschijnsel niet voor omdat daar de enzymen voor de vetvertering nog in zitten (zie De natuurlijke werking van onbewerkt voedsel).
De trage vertering van vet stelt het lichaam ook in staat om meer voedingsstoffen op te nemen die het vet vergezellen. Verzadigd vet bevat veel vitamine A en D, twee heel belangrijke vitaminen die in het westerse dieet vaak tekort voorkomen. Vitamine A en D zijn beide nodig om calcium en eiwit uit op te nemen en te gebruiken. Mede door de vertragende werking van verzadigd vet is de vitamine A uit echte boter drie keer beter opneembaar dan de vitamine A uit visolie en de vitamine D is 100 keer beter opneembaar dan synthetische vitamine D.
Onderzoek laat meer en meer zien dat vitamine D een rol speelt bij het voorkomen van chronische ziekten zoals botontkalking, multiple sclerose, reuma en diverse vormen van kanker. Vitamine deskundigen in Amerika denken dat de inname van vitamine D ongeveer 10 keer zo groot moet zijn als de huidige aanbevolen dagdosering. Dit is precies de hoeveelheid die natuurvolkeren binnen krijgen. Vitamine D wordt ook in de huid aangemaakt, maar alleen als we voldoende zonlicht op onze huid krijgen. Dit is vooral in de winter minder het geval. Verder bevat vet nog de vitaminen E en K en vooral de mineralen mangaan en selenium.
Van boterzuur, aanwezig in het verzadigd vet van melk, is bekent dat het darmtumoren kan vernietigen. Bij een onderzoek in Zweden onder 45000 mannen bleek dat mannen die dagelijks 7 of meer porties zuivelvet gebruikten het risico op darmkanker 54% lager was dan bij diegene die mindere dan 2 porties binnen kregen. Ook zit er in melk van grasgevoerde dieren een speciaal vetzuur, CLA genaamd, die kanker helpt voorkomen. Als menselijke borst- en darmkankercellen in het laboratorium worden ondergedompeld in melkvet met veel CLA, neemt het aantal kankercellen af met 58 tot 90 procent.
Wie voldoende natuurlijke vetten binnenkrijgt door consumptie van onbewerkte producten, zal op een goede manier verzadigd raken en niet geneigd zijn om te veel te eten.
Wat is de rol van cholesterol.
Samen met verzadigd vet geeft cholesterol de celmembranen de noodzakelijke stevigheid en stabiliteit. Als we teveel meervoudig onverzadigd vet eten, wordt verzadigd vet in celmembranen meer vervangen door deze vetten en worden de celwanden slapper. Als dit gebeurd wordt er extra cholesterol in de cellen gebracht om ze de noodzakelijke stevigheid te geven. Het blijkt dat mensen die veel meervoudig onverzadigd vet eten juist een hoger totaal cholesterol gehalte in hun lichaam hebben.
Cholesterol is nodig voor de aanmaak van hormonen en vitamine D en is bovendien nodig bij de reparatie van beschadigd weefsel.
Cholesterol werkt als een antioxidant, wat ons beschermt tegen vrije radicalen, zodat kanker en andere ziekten geen kans krijgen.
Onderzoek laat zien dat als mensen hun cholesterol verlagen, door medicijnen of voeding, de kans op kanker toeneemt.
Uit onderzoek blijkt ook dat alleen een cholesterol niveau boven de 7, familiair te hoog cholesterol, een 30% hoger risico op hart en vaatziekten inhoud. Dit geld alleen voor mensen op het westerse dieet, en niet voor natuurvolkeren.
Wat doet industrie vet.
De huidige manier van voedsel bewerken zorgt voor beschadiging van vet, het wordt eerder ranzig, en zorgt er voor dat de vitaminen en mineralen die het vet vergezellen sterk vermindert zijn. Een van de gevaarlijkste industrie vetten is gehard plantaardig vet. Om dit vet te maken neemt de voedingsindustrie de meest goedkope geraffineerde olie en gaat dit onder hoge druk, hoge verhitting en een chemische katalysator (meestal op basis van zware metalen) omzetten naar gehard plantaardig vet. Dit geharde plantaardige vet komt grijs en stinkend uit het productieproces en moet eerst nog worden gebleekt en gestoomd om de stank en de kleur te verbeteren. Daarna worden allerlei chemische conserveermiddelen, smaakversterkers en synthetische vitaminen en mineralen toegevoegd.
Zoals gezegd gebruikt de voedingsindustrie vaak de goedkoopste oliën. Deze oliën bevatten relatief veel meervoudig onverzadigde vetten en het zijn juist deze vetten die bij verhitting ranzig worden en veel vrije radicalen gaan bevatten. Uit een onderzoek bij mensen met slagaderverkalking bleek dat het vet wat het meeste bijdroeg aan het dichtslibben van deze aderen vooral meervoudig onverzadigd was (The Lancet, Oktober 29,1994). Dit is volkomen tegenstrijdig met de huidige opvattingen dat we vooral meervoudig onverzadigde vetten moeten eten om Hart en Vaatziekten te voorkomen. De werkelijke oorzaak van Hart en Vaatziekten is teveel consumptie van geraffineerde koolhydraten en geraffineerde oliën, mineralen tekorten, met name magnesium en jodium, vitaminen tekorten, met name A, C en D en antioxidanten tekorten zoals selenium en vitamine E.
Verder het verdwijnen van de antimicrobiële vetten uit het dieet, namelijk dierlijk vet en tropische oliën. En als laatste, maar niet minder belangrijk, roken en stress.
Mensen die veel geraffineerde voedingsproducten eten maken gemakkelijker vetweefsel aan. Als mensen vetcellen aanmaken van verzadigd vet dan hebben deze vetcellen een inhoud van 0,66 micro gram per cel. Dezelfde vetcellen aangemaakt van geraffineerd vet hebben een inhoud van 0,9 micro gram per vetcel. Ook blijkt dat het aantal vetcellen dat ontstaat als mensen veel geraffineerde vetten eten verdrievoudigd wordt. Een mooi voorbeeld daarvan is de film "Supersize Me", van een man die een maand lang alleen maar bij McDonald ging eten. Ondanks dat deze man bij elke maaltijd enorme hoeveelheden calorie rijk voedsel binnen kreeg, had hij binnen de kortste keren weer honger. Dit komt omdat het lichaam mineralen en vitaminen nodig heeft en als ze die niet in voldoende mate binnen krijgt geeft het weer een seintje:
"Ik moet eten". Deze man kwam in een maand tijd enorm veel kilo's aan.
Verscheidende dierproeven hebben aangetoond dat een grote hoeveelheid meervoudig onverzadigde geraffineerde vetten in de voeding het risico op kanker aanzienlijk verhoogt en dat de consumptie van verzadigde vetten voor verlaging van dit risico zorgt.
De reden waarom deze meervoudig onverzadigde geraffineerde oliën kanker veroorzaken ligt aan het feit dat deze oliën veel vrije radicalen bevatten die schade geven aan DNA en RNA, welke op hun beurt weer mutaties geven en uiteindelijk kanker veroorzaken. De consumptie van geraffineerd vet is ook gevaarlijk voor kinderen, simpel om het feit dat deze kinderen nog aan het groeien zijn en voor de aanmaak van de hersenen veel vet nodig is. De consumptie van veel industrie vet leidt er toe dat deze onnatuurlijke vetten wel worden ingebouwd in de hersenen van deze kinderen. Aangezien de hersenen voornamelijk uit vet bestaan en het vet er is voor de ontvangst en doorgifte van zenuwprikkels is het niet ondenkbaar dat veel van de huidige problemen bij de jeugd, zoals adhd, autisme, schizofrenie en ook agressie veroorzaakt wordt door verkeerde aanmaak van hersencellen.
groetjes,
Corrij